Defendo: Yksinkertaisen tehokasta

Kirjoittanut Mikko Harju.

Scandinavian Defendo rantautui Poriin vuonna 2008 ja on siitä lähtien vankistanut asemaansa porilaisessa kamppailuskenessä. Yksinkertaisiin lähitaistelu- ja itsepuolustusmenetelmiin pohjautuva menetelmä on Jyrki Saarion kehittämä laji, jolla on vankka kannatus esimerkiksi vartijoiden, poliisien ja muiden turvallisuusalan ihmisten parissa. Defendoa voidaan kuvailla Krav Magan sukulaislajiksi ja lajin kehittäjällä Saariolla onkin vankka Krav Maga-tausta.

Poriin lajin toivat Mikko Nortiola ja Mika Mäki. Tällä hetkellä heidän lisäksi Porissa lajin vetäjiin kuuluvat myös Pasi Kankaanpää sekä Porin ensimmäiseltä peruskurssilta mukaan tullut Jani Vanhatalo. Kaikilta vetäjiltä löytyy vankkaa kamppailulajitaustaa ja esimerkiksi Nortiola on kokenut jujutsumies. Kankaanpäältä löytyy vyötäisiltä muun muassa potkunyrkkeilyn SM-kultaa ja Vanhatalo on otellut Taekwondossa SM-tasolla. Vanhatalon mielestä suoraviivainen ja tehokas laji on sanoina omiaan kuvaamaan, mistä Defendossa on kysymys.

- Itsepuolustus- tai voimankäyttösysteemi. En puhuisi lajista lainkaan. 65 perustekniikkaa, joita hinkataan ja sovelletaan. Perustekniikat tietysti kaiken pohjana, myös Thai-nyrkkeilyssä muutaman matsin otellut Vanhatalo kuvailee lajiaan.

Vaikka Defendon kohdalla puhutaan äärimmäisen tehokkaasta kamppailulajista, niin kokonaisuutena voisi puhua paremminkin itsesuojelulajista. Systeemi sisältää huomattavan paljon muutakin kuin pelkkää fyysistä itsepuolustusta aina taktiikasta tilanteiden analysointiin. Lajin tekniikkakirjo kuulostaa vähäiseltä, mutta suhteellisen pieneen tekniikkamäärään on selkeät ja järkevät syyt.

- Tässä on selkeä punainen lanka alusta loppuun saakka. Viimeisen päälle mietitty systeemi. Kaikista kovimmat tekniikat opetetaan heti. Ei treenata kolmea vuotta kaatumisia, valmius nousee välittömästi, Vanhatalo jatkaa.

Pitkän linjan kamppailulajikokemuksen omaava Nortiola on samoilla linjoilla.

- Yksinkertaisia ja rajuja ratkaisuja. Rajumman puolen lisäksi lajissa on voimankäyttöpuoli, jossa pyritään harjoittelemaan esimerkiksi vastustajan hallintaa. Kolmessa vuodessa on periaatteessa harjoiteltu paketti läpi. Sitten voi vaan tulla paremmaksi, myös Krav Magaa aiemmin treenannut Nortiola kertoo.

65 tekniikan joukkoon on valittu ne toimivimmat ja tehokkaimmat tekniikat. Lajin tehokkuus perustuu siihen, että mitään turhaa ei opeteta, vaan toimivia tekniikoita ja kokonaisuuksia hiotaan pitkään, jotta ne toimivat konkreettisesti oikeissa tilanteissa.

- Tekniikat perustuvat luontaisiin reaktioihin. Tämä on toimiva ja yksinkertainen laji. Treeneistä voi rakennella millaisia vaan, Vanhatalo kertoo vaihtelevista treeniolosuhteista.

Yksi olennainen osa harjoittelua onkin se, että pyritään luomaan oikeita vastaavia uhkatilanteita. Välillä harjoitellaan esimerkiksi rappusissa tai vaikkapa liukkaalla alustalla, mitkä ovat arkipäiväisissä tilanteissa yleisiä ja niitä on hyvä osata hyödyntää. Lajille onkin ominaista länsimainen moderni piirre, joilla pyritään vastaamaan nykyaikaisia uhkatilanteita.

Valmius selviytyä konflikteista, mutta valmius myös välttää ne

Scandinavian Defendon harjoittelu antaa hyvät fyysiset ja psyykkiset edellytykset selvitä erilaisista vaaratilanteista. Menetelmässä opetellaan puolustautumaan esimerkiksi pesäpallomailalla tai veitsellä hyökkäävää uhkaa vastaan, mutta sitäkin tärkeämpi opetus on tekniikoiden takana.

- Tärkeää on saada ihminen ymmärtämään, mitä on realistinen itsepuolustus. Pieni vainoharhaisuus on hyvästä, Vanhatalo kertoo pilke silmäkulmassa.

Vainoharhaisuudella hän tarkoittaa sitä, että on hyvä oppia tunnistamaan mahdollisia vaaroja. On hyvä katsoa valmiiksi reitti, miten pääsee esimerkiksi suljetusta tilasta pois. Paras tapa puolustaa itseä on myös välttää konfliktitilanteita.

- Silmä on kehittynyt huomaamaan, minne ei kannata mennä, Nortiola kertoo siitä miten laji on vaikuttanut hänen elämäänsä.

Vaikka kaiken tehokkuuden ja yksinkertaisuuden keskellä systeemi vaikuttaa valmiilta, niin silti lajin kehitystä ei ole lyöty lukkoon. Jatkossakin 65 perustekniikkaa muodostaa pohjan, mutta mikäli toimivampia ja parempia tekniikoita huomataan, niin niitä lisätään joukkoon. Samalla heikommin toimiva vaihtoehto pudotetaan pois. Näin ollen sama määrä perustekniikoita pysyy, jotta oppiminen on nopeaa ja tehokasta.

Porin seurassa akiivisia harrastajia löytyy ja meininki treeneissä on erinomainen. Palkinnoksi hyvästä työstä seuralle myönnettiin muun muassa viime vuonna palkinto vuoden parhaasta Defendo-seurasta!

- Meillä on parikymmentä aktiivista harjoittelijaa salilla. Harrastajia on laidasta laitaan eri ammattikunnista, Nortiola kertoo ja huomauttaa että laji sopii kenelle tahansa.

Vaikka laji mielletään usein nimenomaan vartijoille tai poliiseille sopivaksi, niin aivan yhtä hyvin menetelmä sopii kenelle tahansa kaduntallaajalle. Jokaisen on hyvä osata suojautua ja puolustaa itseään nykypäivän vaaratilanteilta. Defendo onkin kokonaan itsesuojelulaji, eikä kilpailutoimintaa harrasteta.

Menetelmän sisällä laji jakautuu myös pienempiin osiin ja esimerkiksi ammattissaan voimankäyttöä tarvitseville on oma Defendo Blue sekä armeijapainoitteinen Defendo Green. Vaikka kyse on vakavista asioista, niin lajia pyritään kuitenkin treenaamaan hyvällä ilmapiirillä.

- Vakavaa aihetta voi treenata myös hauskasti. Keksitään uusia ideoita ja pidetään pieni pilke silmäkulmassa, aina 1990-luvun alusta saakka kamppailutaustaa omaava Vanhatalo kertoo.

Tietyissä piireissä erittäin kovaa arvostusta nauttivan lajin tulevaisuus näyttää myös valoisalta.

- Laji tulee varmasti leviämään paljon. Koko ajan viedään aktiivisesti lajia maailmalle, Vanhatalo pohdiskelee.

- Uskoisin, että Defendo Blue ja Defendo Green tulevat leviämään paljon, Nortiola jatkaa.

Mielenkiintoista lajia pääset kokeilemaan Porin Kamppailu-urheilukeskuksella! Uudet peruskurssit pyörähtävät käyntiin kaksi kertaa vuodessa. Jos haluat oppia nopeasti hyvät ja modernit valmiudet puolustaa itseäsi, niin Scandinavian Defendo on ehdottomasti juuri sinua varten!

 

Teksti ja kuvat: Mikko Harju

Yhteystiedot

Teljänkatu 8, ovi C 8 (kartta)
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Puhelin: 044 3258 379
Palautelomake